A pizzát szinte mindenki szereti. A klasszikus búzaliszttel, sajttal készült verziót azonban egyre kevesebben fogyaszthatják ételallergiájuk miatt, vagy pusztán azért nem választják, mert úgy gondolják, egészségtudatos életmódjukba nem illik bele. Rendelni bár kényelmes, még mindig elég korlátozottak a lehetőségek, nem beszélve arról, hogy ha találunk is tényleg mentes pizzatésztát, nagyon sokba kerül.

Ne várj a futárra - mentes pizza otthon!

Ma már nagyon sokféle lisztkeveréket találunk a reformélelmiszerek között, amelyekből percek alatt összeállíthatjuk a tésztát, a feltéteknek pedig csak a képzeletünk szab határt. Ha azonban magunk készítenénk mentes tésztát, jól jöhet néhány tipp, recept.

Mandulalisztes pizzatészta

Hozzávalók

Elkészítés

A szárazanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, az olajat és a vizet. A sűrű állagú tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben szétterítjük (kb. 20-25 cm-es kör lesz belőle), majd a 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük. Ezután következik a feltét, amellyel kb. 10 perc alatt készre sütjük a pizzát.

Tojásmentes pizzatészta

Ezt a változatot azoknak ajánljuk, akik nem gluténérzékenyek (bár a búzaliszt helyettesíthető), de a tojás gondot okoz számukra.

Hozzávalók

Elkészítés

Első lépésként összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a nedves összetevőket is. A finomliszttől rugalmasabb lesz a tészta, ha elhagyjuk, szárazabb tésztát kapunk. A tésztát ízlés szerint fűszerezhetjük a só mellett oregánóval, bazsalikommal.

A pizzatésztát kb. fél óráig pihentetjük frissen tartó fólia alatt, majd finoman átgyúrjuk. Kiolajozott tepsire, vagy sütőpapírra tesszük, villával megszurkáljuk, majd a 250 fokra előmelegített sütőben 8 -10 percig elősütjük. Kb. 32 cm-es pizzánk lesz ebből az adagból. Válasszunk feltéteket, majd vissza a sütőbe kb. 10 percre és faljuk be!

Karfiol alapú pizzatészta

Hozzávalók

  • 0,5 kg karfiol
  • 1 dl víz
  • 2 tojás
  • 1 púpozott ek útifű maghéj
  • só (ízlés szerint, kb. 1 kk) fűszerek (oregánó, bazsalikom, vagy akár pizza fűszerkeverék)

Elkészítés

A karfiol aprítógépben „ledaráljuk”, majd vízzel leöntve mikróban kb. 10 perc alatt megpároljuk. Ezt követően konyharuhában kicsavarjuk a karfiol levét. A már száraz karfiolt összekeverjük a többi hozzávalóval, és sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Ebből a mennyiségből kb. 24-26 cm-es kört tudunk készíteni. 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük, majd jöhetnek a feltétek. Még kb. 10 perc a sütőben (de azért figyeljünk rá) és ehetünk!

Ha valaki szereti, a karfiol helyett brokkolit is használhat.

A pizzaszószt is elkészíthetjük magunk, de a készen kapható, jó minőségű, tartósítószer- és adalékmentes paradicsomsűrítményt is feldobhatjuk: a vöröshagymát felaprítjuk, majd üvegesre pároljuk, hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt, majd összefőzzük. Sóval, borssal, pizza fűszerkeverékkel és fokhagymával ízesítjük. Miután összesűrűsödött, kész is.

Jó étvágyat! 😊

Kapcsolódó termékek: