A folát jelentőségét már több, mint 50 éve felismerték. A folsav és folát elnevezéseket gyakran egymás szinonimájaként használják a vízoldékony B9 vitaminra, mely elengedhetetlen a normál sejtfunkciók és egészség megőrzéséhez.
A folát vegyületek 4 különböző generációját különböztethetjük meg, a természetes módon élelmiszerekben megtalálható foláttól kezdve az innovatív Quatrefolic®-ig.
A folsav egy többlépcsős folyamat során alakul át biológiailag aktív foláttá. Mivel, hogy a szintetikus 2. generációs folsav egy oxidált forma, először át kell alakulnia redukált foláttá, és csak ezután tud biológiai funkciót betölteni az emberi szervezetben.
A Quatrefolic®, a folát negyedik generációját képviseli, mely hosszú idejű stabilitással, kiváló vízben oldhatósággal, megnövelt biológiai hasznosulással és biztonsággal rendelkezik.
A folát hozzájárul
- a normál vérképzéshez
- az immunrendszer egészséges működéséhez
- a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
- valamint a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében
A kiegészítő folát-bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának az egyik kockázati tényezője. Ennek a befolyásolása kedvező hatást eredményezhet. A jótékony hatás napi 400 µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folátbevitellel érhető el.
Sokkal nagyobb a folát szükséglete a terhes nőknek, a cukorbetegeknek, bélgyulladás és májbetegség esetén (a máj raktározza a szükséges folát mennyiség 50%-át) és azoknak, akik hashajtókat, vízhajtókat kényszerülnek szedni vagy alkoholbetegek, ahol a folsavhiány mindig megjelenik, mert az alkohol blokkolja az átalakító enzimet.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.