A doTERRA illóolajok hatását számos tudományos eredmény igazolja. Az aromaterápia összhangban áll a holisztikus gyógyítás elveivel, azaz összhangba hozhatja testünket-lelkünket-szellemünket. Az esszenciális olajok a növényekből kivont színtiszta illóolajok, melyek rengeteg természetes kémiai vegyületet tartalmaznak. Elősegíthetik a kiegyensúlyozott érzelmi állapotokat, serkentik a gondolkodást, memóriát valamint a tudatos elmét emelkedett állapotba hozza. Segíthet egészségünk megőrzésében, a már kialakult betegségek leküzdésében, rendkívül jól oldja a stresszt, szorongást. Erősítheti az immunrendszert, hatással lehet az öngyógyító folyamatokra. Az esszenciális olajok sejtszinten hatnak, rövid idő alatt a véráramba kerülnek. Egy csepp tiszta illóolaj ereje akár 25 csészényi gyógynövényteának felelhet meg.

A betegségek kezelése esetén elengedhetetlen az orvosi diagnózis, kontroll. A kezelőorvost mindig tájékoztatni kell arról, hogy az aromaterápia eszközeit szeretnénk bevonni a támogatásba, kiegészítenénk azzal a terápiát, különösképpen ha várandós vagy, vagy orvosi kezelés alatt állsz. Áldott állapotban az alábbi olajokat TILOS használni: Muskotályzsálya (Clary Sage), Szegfűszeg (Clove), Ciprus (Cypress), Majoránna (Marjoram), Borsmenta (Peppermint), Rozmaring (Rosemary), Oregánó (Oregano), Kakukkfű (Thyme), Kínai fahéj (Cassia), Kúszó fajdbogyó (Wintergreen), Fahéj (Cinnamon Bark).

doTERRA illóolajok alkalmazása

A doTERRA illóolajok alkalmazása

Az esszenciális olajokat az érzelmi és fizikai jóllét fokozására széles körben alkalmazzák akár önmagában, akár komplex keverékek formájában. A doTERRA esszenciális olajokat általában három módszer egyikével juttatják a szervezetbe:

 1. Aromatikusan párologtatva, közvetlenül az üvegből vagy tenyerünkből belélegezve, párnára cseppentve.
 2. Helyileg a bőrön alkalmazva, masszázsolajban vagy pár cseppet hígítva, a problémás területre felhordva, esetleg fürdővízbe, testápolóba csepegtetve.
 3. Belsőleg vízben, folyadékban elfogyasztva esetleg kapszulába töltve. Az esszenciális olajok belsőleges használata esetén egyszerre 1-2 cseppnél nincs szükség többre. (Olajok, melyek NEM használhatók belsőleg: Air Arborvitae, AromaTouch, Balance, Cedarwood, Cypress, Deep Blue, Douglas Fir, Eucalyptus, Salubelle, Spikenard, Wintergreen.)

Az esszenciális olajok használata rendkívül egyszerű, természetüknél fogva biztonságos, azonban erősen koncentráltak, ezért körültekintően kell őket alkalmazni. Van néhány egyszerű szabály, melyeket érdemes szem előtt tartani:

 • A legfontosabb: kizárólag tiszta esszenciális olajokat használj, és tartsd be a címkék figyelmeztetéseit és utasításait!
 • Az esszenciális olajok használata általában minden bőrfelületen biztonságos, vannak azonban olyan területek, melyeket kerülni kell. Ilyen az orr belső felülete illetve annak környéke, szemkörnyék vagy sérült bőrfelület. Soha ne használd az esszenciális olajokat szemben vagy hallójáratban!
 • Ha külsőleges alkalmazás során bőrpír vagy irritáció lépne fel, vigyél fel az érintett területre növényi olajat, például frakcionált kókuszolajat – a víz nem hígítja az esszenciális olajokat!
 • Az olajok használatát mindig a fokozatosság elve szerint kell elkezdeni, és használatuk kúraszerűen ajánlott. Amikor először alkalmazol egy olajat, érdemes hordozóolajban hígítva használni. Kezdetnek használj egy csepp esszenciális olajat öt csepp hordozóolajban oldva.
 • Egyes olajok fényérzékenységet okozhatnak, ezért a felvitelük után a legjobb, ha 12 órán át kerülöd az UV-sugárzást. Ilyen olajok pl. a bergamot, citrom, vadnarancs vagy az Air, Cheer, On Guard keverékek.
 • Magas vérnyomás, epilepszia esetén tilos: kakukkfű, a rozmaring, borsmenta, rózsa illóolaj!
 • Miután levettük a kupakot az illóolajos üvegről, ne nyúljunk kézzel a csepegtetőhöz, mert a kezünkön található baktériumok által befertőzzük az illóolajat.
 • A gyerekek általában érzékenyebbek az esszenciális olajokra, mint a felnőttek, ezért érdemes az olajokat használat előtt hígítani és először mindig csak a kisgyermek talpára kenj belőlük. 6 hónapos kor alatt ne párologtassunk olajat a gyermek közelében. 6 hónapos kor után a szoba fertőtlenítésére napközben 100%-os tisztaságú Citrom (Lemon), On guard vagy Vadnarancs (Wild orange) illóolajból párologtathatunk, ez tisztítja és fertőtleníti a levegőt. Ha a gyermek álmatlansággal küzd, a Mandarin (Tangerine) illóolaj megnyugtatásul szolgálhat és segíthet az elalvásnál. A Levendulának (Lavender) is nyugtató, szorongást oldó hatása van. Az Szibériai Fenyő, Rózsa (Rose) a megfázásos időszakban segíthet a gyermekeknek. Borsmenta helyett alkalmazzuk a Fodormentát.

FONTOS!  A feltüntetett alkalmazások a doTERRA olajaira vonatkoznak. Az olcsó, illatosított aromák, nem alkalmazhatóak sem belsőleg, sem bőrön keresztül, párologtatóban alkalmazva pedig allergiát is okozhatnak. Gyógyhatása és természetes vegyületei miatt a 100%- os tiszta, ellenőrzött, tesztelt és saját gazdaságban termesztett, a világ minden táján megtalálható őshonos növényekből kivont esszenciális illóolajoknak van, melyek az előbb felsorolt tényezők miatt jellemzően drágábbak.