A prebiotikum olyan természetes összetevő, amelyre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkenthetik a kedvező hatású baktériumok, az úgynevezett probiotikumok szaporodását. A prebiotikumokat Marcel Roberfroid (a belgiumi Emeritus Université Catholique de LOUVAIN professzora) fedezte fel és nevezte el 1995-ben. Funkcionális élelmiszerek összetevőjeként a probiotikumokhoz hasonlóan átmenetet képeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek között.
A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak. A tejsavbaktériumokat már régóta használják az egészségiparban, mivel képesek átalakítani a cukrokat (a laktózt is) és más szénhidrátokat tejsavvá. A probiotikus baktériumkultúrák a természetes bélflóra helyreállítását segíthetik. A bélflóra helyreállítása különösen fontos feladat az immunrendszer megfelelő működése miatt, ugyanis az immunrendszer kb 70%-a a bélben található.
A postbiotikumok a jótékony baktériumtörzsek, illetve prebiotikumok szétesése, metabolizációja során keletkezett melléktermékek, melyek lehetséges jótékony hatásaira a legkülönbözőbb területeken mutatnak rá a legkorszerűbb orvosi kutatások.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.