Mi az a laktóz? Mi az a laktózérzékenység?
A laktóz egy, a tejtermékekben természetesen jelen levő tejcukor. A laktózt a laktáz enzim emészti glükózzá és galaktozzá, melyek felszívódnak a véráramba. A laktózintoleráns egyének hiányt szenvednek ebből az enzimből, ennek eredményeképp nem képesek a laktózt teljes mértékben megemészteni. Ha az emésztés nem kezdődik el a gyomorban, akkor a laktóz eljut a vastagbélbe, ahol a vastagbél flórája lebontja.
A keletkező melléktermékek a laktóz intolerancia tüneteit okozzák, köztük hasmenést, hasi görcsöket, gázosodást és hányingert és émelygést. Sajnos, amikor a laktózintoleránsok abbahagyják a tejtermékek fogyasztását, akkor kalciumbevitelük alacsonyabb lesz, ami nem csak csontjaik, de általános egészségükre nézve is kockázatos.
Milyen fajtái vannak a laktózintoleranciának, és milyen gyakorisággal fordul elő?
- Primer laktázhiány: veleszületett formája ritka kórkép, csecsemőkorban kerül megállapításra. A késői, felnőttkori formája során, normál vékonybél nyálkahártya mellett a laktáz enzim aktivitása az életkor emelkedésével fokozatosan csökken. Elnevezésével ellentétben már 3-5 éves korban is jelentkezhetnek a tünetek. Az életkor előrehaladtával és az elfogyasztott laktóz mennyiségétől függően a panaszok fokozódhatnak.
- Szekunder laktázhiány: azaz a szerzett csökkent tejcukor emésztés, bélbetegségekben alakul ki, hiszen a laktáz enzim a vékonybélben termelődik. Ezen esetekben a mikrobolyhok csúcsi részén levő, külső hatásokra könnyen sérülő laktáz enzim működése csak a károsító tényezők megszűnését követően áll helyre. A károsodás hátterében gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység, ételallergia, gyógyszerek, besugárzás és kemoterápia hatása is állhat. Sibo esetén is gyakori a másodlagos laktózintolerancia.
A Tolerase® L fermentált laktáz enzim lehetőség a tejtermékek élvezetének szabadságára.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.